Bulharský parlament prijal demisiu vlády

21.02.2013 Celý región

Sofia 21. februára (TASR) - Bulharský parlament dnes prijal demisiu vlády po sérii násilných protestov proti vysokým účtom za elektrinu.

Otvára to cestu k predčasným parlamentným voľbám a len zdôrazňuje hnev obyvateľov v Európe nad slabým ekonomickým rastom a úspornou politikou vlád. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Odchádzajúci bulharský premiér Bojko Borisov, ktorý si vyslúžil chválu investorov za znižovanie deficitu štátneho rozpočtu, sa teraz zo všetkých síl snaží znovu získať podporu voličov, vyčerpaných neustálou chudobou a korupciou.

Zákonodarcovia v Sofii v hlasovaní schválili demisiu vlády. Prezident Rosen Plevneliev sa teraz obráti na tri najväčšie strany v parlamente s otázkou, či chcú vytvoriť vládu, ktorá bude riadiť balkánsku krajinu do volieb. Ich predpokladaný termín je júl.

Borisovova strana GERB aj hlavní opoziční socialisti však uviedli, že nemajú záujem byť súčasťou dočasného kabinetu a podľa tvrdení analytikov to znamená, že Plevneliev zrejme oznámi konanie volieb už v apríli.

"Iba parlamentné voľby môžu ukázať vôľu Bulharov," uviedol v parlamente pred hlasovaním odchádzajúci vicepremiér Cvetan Cvetanov.

Demisia kabinetu priniesla pokoj po chaotickom týždni zhromaždení proti vláde a elektrárenským službám v zahraničnom vlastníctve a po hrozbe bulharských predstaviteľov, že odoberú licenciu jednému z týchto zahraničných vlastníkov, českej elektrárenskej spoločnosti ČEZ.
 

Vyberte región